15 jaar documentaire "Het fenomeen Bruno Gröning"

Een bijzondere film raakt de harten

10JahreDokuFilmGrete Häusler spreekt bij de première van de documentaire in Berlijn op 3 oktober 2003. Naast haar M. Fortmann, T. Eich, B. Pesch en M. Rosenberg (v.l.n.r.)

Het begon op 3 oktober 2003: de documentaire "Het fenomeen Bruno Gröning" ging in première in de bioscoop "Toni" in Berlijn-Weissensee, en tegelijkertijd ging de film ook in de bioscoop "Maxim" in München van start. Vervolgens werd de film in steeds meer bioscopen vertoond – eerst in Duitsland, later ook in het buitenland. Intussen draait de film wereldwijd met succes – en dat nu al sinds meer dan 15 jaar. Tot heden hebben zo'n 330.000 toeschouwers in 100 landen deze bijzondere film over de gebeurtenissen rond Bruno Gröning gezien.

Een historisch tijdsdocument

"Het fenomeen Bruno Gröning" laat de dramatische gebeurtenissen uit die tijd zien en begeeft zich op het spoor van deze buitengewone man. Hiervoor werd 70 uur filmmateriaal gedraaid, meer dan 80 getuigen uit die tijd geïnterviewd, nieuwsberichten, originele documenten en uittreksels uit televisieprogramma's samengevoegd en grootscheepse filmscènes met meer dan 2000 figuranten opgenomen. Het resultaat is een vijf uur durende documentaire in drie delen. De met grote zorgvuldigheid nageplozen film waar negen jaar aan gewerkt werd, geeft een diepgaand inzicht in het leven en werken van Bruno Gröning. Bij veel toeschouwers laat de film een blijvende indruk na. Zo schrijft bijvoorbeeld Birgit K. uit Lübbecke: "Ik was zeer onder de indruk van de film, uitstekend historisch onderzoek, indrukwekkende getuigenissen uit die tijd – een document van onschatbare waarde..."

Een schenker van kracht en genezing

Deze film is echter meer dan een gedocumenteerde terugblik. Veel toeschouwers berichten hoe ze bij het bekijken van de film plotseling een kracht, een kriebelen, een stromen in het lichaam waargenomen hebben. Voor de meesten een volledig nieuwe ervaring. M. Sch. uit Luhden (Duitsland) schrijft: "Ik voelde een kriebelen in mijn lichaam, kippenvel, warm en koud. De film heeft me geraakt. Ik had voordien nog niets over Bruno Gröning gehoord en was een beetje sceptisch. Het was een goede beslissing vandaag naar Detmold te gaan en deze film te bekijken." Enkelen berichten zelfs van het verdwijnen van pijn, handicaps en ander lijden. Bij voorbeeld J.F. uit Guildford (Australië): "Ik voelde me gelukkig, alle pijn in mijn rug was weg." Hoe is dat mogelijk? Gröning is in 1959 gestorven en het tumult rond hem is allang voorbij. Maar klaarblijkelijk is de kracht, die indertijd door Bruno Gröning werkte, ook bij het zien van de film te ervaren. De feiten spreken voor zich: genezingen van kanker, angina pectoris, reuma en osteoporose, maar ook van drugs- en andere verslavingen. Intussen zijn er al meer dan 60 door artsen gedocumenteerde genezingen, die alleen door het zien van de film zijn gebeurd. Zulke genezingen en andere gebeurtenissen rondom de documentaire zijn onderzocht door de regisseur van de volgende film, ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de documentaire.

Mensen vertellen wat zij in verband met de documentaire "Het fenomeen Bruno Gröning" beleefd hebben

Dokumentarfilm

Documentaire:
"Het fenomeen
Bruno Gröning"

Data filmvoorstellingen in vele steden wereldwijd

Grete Häusler-Verlag

Grete Häusler uitgeverij: Een grote keus uit boeken, tijdschriften, CD’s, DVD’s en kalenders

fwd

Wetenschappers aan het woord: Interessante aspecten van de leer van Bruno Gröning